20 01/14
10:32

Servis matične ploče laptopa

Jedan od čestih kvarova na laptopu je neispravna matična ploča. Najčešći simptomi su: laptop se ne može upaliti; upali se ali nema slike; radi ali se resetira ili gasi povremeno; ne rade neki ulazno-izlazni portovi. Svemu ovome prethodi povećano grijanje laptopa sa jedne strane. Razlog tomu je prašina koju ventilator laptopa uvlači iz prostora i koja se onda taloži u uskom prostoru između rebara hladnjaka.

 

 

 

2013-11-07-677                                                              2013-11-07-6762013-11-07-678 Na gornjim slikama je prikazan primjer prljavog ventilatora i hladnjaka

A na donjim slikama je isti sklop očišćen od prašine

2013-11-07-679 2013-11-07-680

Kako dolazi do kvara? Čestice prašine zgusnute između rebara hladnjaka blokiraju put zraku kojeg ventilator tjera na prisilno kruženje kroz hladnjak. Hladnjak više ne može odvoditi višak topline u prostor i grije se više od predviđenog. Samim tim se i elementi s kojih odvodi toplinu griju više (CPU, GPU, chipset). Nakon nekog vremena u takvim uvjetima pinovi elemenata se odlemljuju i gube kontakt s pločom. A to se manifestira kao simptomi navedeni na početku teksta. Pojednotavljeno rečeno popravak je zapravo ponovno lemljenje elementa na ploču. Kako se uglavnom radi o BGA kučištima elemenata ovaj zahvat je gotovo nemoguće kvalitetno izvesti bez skupe opreme i iskustva u takvoj vrsti popravaka. Stranke ponekad daju svoje laptope nestručnjacima koji “peku” matične ploče u običnoj kućnoj pećnici. Takav popravak ponekad i uspije ali u pravilu nakon par mjeseci laptop je opet u kvaru. Treba napomenuti da se nakon takvog “popravka” matična ploča više ne može kvalitetno popraviti.

Za matične ploče popravljene u našem servisu dajemo jamstvo 3 mjeseca. Cijena popravka je 800kn.